"Men jeg er jo ikke deprimert!"

Hva skjer nå fastleger ikke er sitt ansvar bevisst og mangler kunnskap om et sentralt begrep i vår tid – nemlig stress?

«Legen gir meg antidepressiva, men jeg er ikke deprimert. Hva gjør jeg?»

Jeg skulle ønske hun var et enestående eksempel. At hun var den ene kvinnen som opplevde å bli tilbudt medisiner mot en diagnose hun ikke har. Da kunne legen fått litt veiledning, slik at det ikke gjentok seg. Men den gang ei. Jevnlig hører jeg fra disse utslitte kvinnene at legen mener medisiner er svaret. Noe jeg mener er uetisk og problematisk.

Jeg, som er uten medisinsk utdannelse, har på egen hånd lært hvordan stress påvirker kroppen, særlig hos kvinner. Jeg lærte mye om hvordan stress kan gi ulike psykiske og fysiske symptomer. Dersom legen ikke har denne kunnskapen, risikerer flere å bli feilmedisinert. Manglende kunnskap, tidspress, påtrykk fra NAV og legemiddelindustrien er mulige hypoteser. 

Leger har historisk sett vært en autoritet i vårt samfunn. En vi kan gå til for hjelp ved sykdom og i kriser. Men hva skjer når fastlegen ikke er sitt ansvar bevisst, stiller feil diagnose og fremstår som en ekspert  til tross for at pasienten selv ikke kjenner seg igjen i diagnosen som stilles?

Da jeg ble utbrent møtte jeg lite kunnskap hos fastlegen om hvordan mine symptomer kom fra mye stress over lang tid. Jeg takket nei til antidepressiva og startet jakten på hvordan helsen påvirkes av mye stress. Resultatet ble at både de fysiske og psykiske symptomene jeg hadde hatt forsvant. Jeg brenner for å dele denne kunnskapen med andre og jobber nå med kvinner som er slitne og som vil finne veien videre.

Jeg er bekymret for at kvinnene som har delt sin historie med meg bare er toppen av isfjellet. Er små tabletter løsningen på noe som kan avhjelpes med riktig hjelp, uten et snev av bivirkninger?

 

 

Kronikk på trykk i Dagsavisen 06.04.21

Maren Kvalvaag-Toven, coach og familieterapeut, Det lille pusterommet

 

Ønsker du å få hjelp til å redusere stress i din hverdag?

Se webinaret "Tre steg til en stressfri hverdag". Dette webinaret er ferdig innspilt, så du kan se det når og hvor du vil. Meld deg på webinaret her: https://www.detlillepusterommet.no/pl/2147558944

Ønsker du å motta videoer med mine tre beste tips for å redusere stress?

 

Ta quizen "Er du stressa?" Du får resultatet umiddelbart og de tre påfølgende dagene vil du motta videoer med mine beste tips til hvordan du enkelt kan redusere stress. Det er så klart helt gratis!

Ta quizen her!
Close

50% Complete

Å steg

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod midlertidig incididunt ut labore og dolore magna aliqua.